logo-final

UEP Renovation _ Almada

UEP Renovation _ Almada

location almada

The case study - rehabilitation of the old building of the UEP and its surrounding area - was launched by teachers Miguel Amado and Vítor Carvalho Araújo in order to explore a program relevant to the current dynamics of the city of Almada and to give a new life to the architectural ensemble designed by Keil do Amaral in the 50's that has been without use since 2004 when EDP (the evolution of the former UEP) has changed its installations. Over the years the set of buildings that are formed around the courtyard has undergone several additions, removals and some other changes to the original design. It was important to realize which buildings and connections were of no value and therefore should be removed, what changes were made to the façade and interior spaces in the original design of Keil do Amaral and from there define other design strategies, as well as define from the beginning the importance of transforming the old private patio into a public square that is an integral part of the city of Almada. In programmatic terms, it is proposed to culminate problems in the society of the urban area in question, such as the need for jovialization of the population, bet on spaces that seek to coexist, discuss and share ideas, keep the market tradition as the focal point of commerce of the city and open the old private courtyard of the UEP to the city making this space permeable and inviting to the passage and permanence of the citizens.

 


The case study - rehabilitation of the old building of the UEP and its surrounding area - was launched by teachers Miguel Amado and Vítor Carvalho Araújo in order to explore a program relevant to the current dynamics of the city of Almada and to give a new life to the architectural ensemble designed by Keil do Amaral in the 50's that has been without use since 2004 when EDP (the evolution of the former UEP) has changed its installations. Over the years the set of buildings that are formed around the courtyard has undergone several additions, removals and some other changes to the original design. It was important to realize which buildings and connections were of no value and therefore should be removed, what changes were made to the façade and interior spaces in the original design of Keil do Amaral and from there define other design strategies, as well as define from the beginning the importance of transforming the old private patio into a public square that is an integral part of the city of Almada. In programmatic terms, it is proposed to culminate problems in the society of the urban area in question, such as the need for jovialization of the population, bet on spaces that seek to coexist, discuss and share ideas, keep the market tradition as the focal point of commerce of the city and open the old private courtyard of the UEP to the city making this space permeable and inviting to the passage and permanence of the citizens.

Almada-GIF
Paineis finais-2
Paineis finais-3
Paineis finais-4
Paineis finais-5
dg almada-2
dg almada-1
20181113_132311

info@rodrigo-veloso.com

info@rodrigo-veloso.com

RODRIGO VELOSO 2021 © ALL RIGHTS RESERVED

RODRIGO VELOSO 2021 © ALL RIGHTS RESERVED